GLAD MIDSOMMAR 2015

Solsidan Runt vill önska alla en riktigt Glad Midsommar och med hopp om ett fantastiskt sommarväder…….(verkar inte riktigt bli så om du skulle fira den på Solsidan). Men vi tog oss friheten att kolla in på Wikipedia vad som står skrivet om svensk midsommar:

260574_10150238319232710_4119498_n”I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång – en lövad och blomprydd stång eller påle, antingen i form av ett kors med kransar hängande från tvärslån eller en eller flera större kransar som hänger i band och omsluter pålen.

Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna. Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland1300- eller 1400-talet. Den kallas även majstång, av vissa ansett stamma från det åldriga ordet maja som betyder löva. Andra anser att namnet kommer av tyskans Maibaum.

Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor. Man kan binda dem med björkris eller ståltråd som bas och därvid tillfoga blad och blommor.

Vid midsommar är det i Sverige vanligt att äta matjessill, gräddfil och gräslök, färskpotatis samt jordgubbar till efterrätt. Midsommar förknippas i hög grad med just färskpotatisen, som gärna serveras med dill. Många dricker snaps till maten.”

Glöm inte att anmäla dig till Solsidan Runt om du inte redan har gjort det. Vi håller anmälan öppen hela sommaren.

Glad Midsommar – vi ses den 30 augusti.