• 22-23 augusti 2020
 • HELGEN 22-23 AUGUSTI KAN DU SPRINGA #minsolsidanrunt * Anmälan öppnar 3 juni *

  Saltsjöbaden/Solsidan

  Utdrag ur Nacka Kommuns presentation av Saltsjöbaden

  Saltsjöbaden/Solsidan

  Vy_over_Saltsjobaden

   

   

   

  Saltsjöbaden
  Saltsjöbaden ligger i Stockholms innerskärgård endast 25 minuter med bil från Stockholms city. Resan med Saltsjöbanan från Slussen är en upplevelse. Tåget passerar genom underbara villaområden och vacker natur för att efter 30 minuter nå Saltsjöbaden och havet.

  Saltsjöbaden har en anrik historia som inleddes 1889 när den kände finansmannen och politikern Knut A Wallenberg, chef för Stockholms Enskilda bank, köpte ett 890 hektar stort markområde av hovjägmästaren Herman af Petersens på Erstavik. Knut A Wallenberg var en visionär som ville att Saltsjöbaden skulle bli det fulländade rekreationsmålet för den moderna människan att återvända till under alla årstider.

  Saltsjöbaden är med sitt läge vid havet, sina vackra arkitektritade villor och många kulturhistoriska miljöer, en unik pärla i storstadens närhet. Detta har genom åren lockat många konstnärer att bosätta sig här. Isaac Grünewald, Oscar Bergman och Sven X:et Erixon är några kända namn. Här presenteras en rad intressanta platser och miljöer.
  Solsidan
  Är ett villaområde i Saltsjöbaden. De centrala delarna täcker de forna inägorna hos hemmanet Vårgärdet. Det är tidigast belagt från 1587 (Wårdkerr) men låg öde redan på 1720-talet. Därav kommer namnet på havsviken Vårgärdssjön. Solsidans bebyggelse daterar sig till övervägande del från 1900-talets senare del.

  Strax intill gårdsbebyggelsens forna placering finns ändhållplatsen på Saltsjöbanans grenbana Igelboda-Solsidan. TV-serien Solsidan från 2010 utspelar sig i området.

  saltsjobanan
  1. Saltsjöbanan
  1891 påbörjades byggandet av Saltsjöbanan som stod klar efter ett och ett halvt år. Saltsjöbanan invigdes den 1 juli 1893. Järnvägen elektrifierades 1912. Första slutstationen låg vid Tegelviken men flyttades snart till Stadsgården i Stockholm. Mellan 1893 och 1936 gick det färjor från Karl XII:s torg till Stadsgården. 1936 flyttades slutstationen till Slussen. Saltsjöbaden blev en populär utflyktsort,efter bara två och ett halvt år hade över en miljon personer löst biljett på Saltsjöbanan. 1969 köptes Saltsjöbanan av Stockholms läns landsting och drivs nu av Storstockholms Lokaltrafik.

  knutwallenbpark

   

   

   

   


  2. Knut Wallenbergs park
  I parken finns Carl Milles byst av Knut A Wallenberg. Bysten som är i granit uppfördes på uppdrag av saltsjöbadsborna som 1916 ville hylla grundaren av samhället. Intill parken ligger Syrengården som är en bostadsrättsförening för äldre.

   

  sjuvillor

   

   

   

   

   

   


  3. Sjuvillorna

  Sjuvillorna uppfördes 1896 och är enligt tidens smak utrustade med torn, terrasser och verandor. Arkitekt var Ernst Lundroth som också ritade liknande gruppbyggen i Djursholm. Seriebyggande ansågs dock förkastligt och individualismen hyllades. Ingen ville bo i ett hus som var likt grannens, varför alla villorna gjordes olika. Av de sju villorna finns nu sex kvar. Ringvägen 28 revs 1965 och ersattes med en trefamiljsvilla.

  observatoriet

   

   

  4. Stockholms observatorium
  Från utsiktsplatsen vid observatoriet har man en storslagen utsikt över hela Saltsjöbaden. 1931 invigdes observatoriet av kung Gustav V. Byggnaderna ritades av arkitekten Axel Anderberg, på uppdrag av Vetenskapsakademien. Observatoriets instrumentutrustning stod på höjden av dåtidens teknik.

  Observatoriet ägdes och drevs av KVA , Kungliga Vetenskapsakademien i Frescati från dess invigning 1931 fram tills det överfördes till Stockholms Universitet 1973 , men institutionen flyttade inte förrän år 2001 och då till Roslagstullberget och Ruddammsområdet som gränsade till Albano industriområde . Institutionen som förut hette Stockholms Observatorium och låg i Saltsjöbaden heter numera ” Institutionen för Astronomi vid Stockholms Universitet ”.

  var_gard
  5. Vår gård
  1892 köpte bröderna Arthur och Ernest Thiel mark och uppförde två villor, Bikupan som finns kvar och Ackevillan som revs 1972. Ernest Thiel är kanske mest känd som den store konstmecenaten och grundaren av Thielska galleriet på Djurgården. 1924 köptes villorna av KF som förlade sin skolverksamhet här under namnet Vår Gård. Vid köpet ingick flera konstverk, som i dag utgör grunden för Vår Gårds stora konstsamling. 1929 behövde man fler lokaler och Villa Skärtofta från 1897 köptes in.

  grand


  6. Grand Hotel
  1893 stod Grand Hotel klart och invigdes den 22 juni samma år av kung Oscar II. Hotellet byggdes på rekordtid, endast ett år hade förflutit sedan arkitekttävlingen om Grand Hotel avgjorts. Tävlingens segrare var arkitekt Ernst Josephson. Hotellet blev en samlingsplats för affärsmän, industrimän och diplomater från hela världen, även kungahuset var återkommande gäster. 1938 undertecknades här Saltsjöbadsavtalet mellan LO och SAF, vilket skapade uttrycket Saltsjöbadsandan” som står för förhandlingsvilja och förståelse.Genom det internationella OPECmötet 1977 blev Grand Hotel vida känt. Hotellet har renoverats under senare år och har i dag 140 rum, 19 konferenslokaler och en spaanläggning.

  badet

   

   

   

   

   

   

  7. Badhusen
  Redan på 1890-talet fanns badhus i Saltsjöbaden, ett för damer och ett för herrar. Dessa badhus ansågs på 20-talet allt för omoderna och arkitekt Torben Grut fick i uppdrag att rita ett nytt. Byggnaden stod färdig 1925 och är i dag Stockholms enda bevarade kallbadhus. Mellan badhusen finns en fin sandstrand och servering. Under vintersäsongen kan man bada isvak och basta några dagar i veckan. 2006 genomgick badhusen en omfattande men varsam renovering och målsättningen har varit att återställa dem i ursprungligt skick.

  ksss


  8. KSSS
  Kungliga svenska segelsällskapet är Sveriges största och äldsta segelsällskap med 5 500 medlemmar, varav kungen är en. KSSS grundades 1830 och har sitt centrum i klubbhuset och marinan i Hotellviken i Saltsjöbaden. Här finns stora möjligheter till kappsegling, träning, utbildning och långsegling. Året runt bedrivs en intensiv träningsverksamhet för barn, vuxna och funktionshindrade. Varje år anordnas kappseglingar med internationellt deltagande på Baggensfjärden. KSSS:s klubblokaler ligger i Saltsjöbadens elverkshus som är Sveriges äldsta elverk med elförsörjning till privathus. Det anlades 1895 av en av Grand Hotels första stamgäster, Gustav de Laval.
  grunewald

   

   

   

   

  9. Grünewaldska villan
  På en terrass ovanför Saltsjöpromenaden reser sig Grünewaldska villan. Häradshövdingen Knut Tillberg lät arkitekten Ferdinand Boberg rita huset som kom att kallas ”Villa Lugnet”. Då huset ritades och byggdes 1893 skulle privatvillorna vara grandiosa och sinnrikt utformade. Det mest framträdande på det 700 kvadratmeter stora huset är dess torn, fyrkantigt och stadigt som medeltida fästning. Husets fönster är olika stora och asymmetriskt placerade. Namnen på det vackra huset har genom åren varit många. När den världskända konstnären Isaac Grünewald tog över huset fick det sitt nuvarande namn. Isaac Grünewald lät bygga en ateljé åt sig som nu kalllas ”Saltsjöateljén” och används som galleri och festvåning. I andra delar av huset finns plats för målarkurser för både barn och vuxna. Delar av Grünewaldska villan är i dag privatbostad.

  sjukhuset

   

   

   

   

   

  10. Saltsjöbadens sjukhus
  Saltsjöbadens privata sanatorium öppnades 1895 av den 32-årigaClara Smitt. Patienterna behandlades med elektriska ljusbad och oljegnidning. Inspirerade av detta tog Stockholms badanstalt över verksamheten 1903 och byggde en kombinerad badanstalt och vilohem. Badhotellet, som det nu kom att kallas, kom att bli en populär rekreationsplats för många utländska besökare under krigsåren. 1957 köpte landstinget badhotellet som moderniserades och byggdes om till Saltsjöbadens sjukhus. I dag är delar av sjukhuset privatägt och anlitas av kommun och landsting. Övriga delar är ombyggda till bostadsrätter för privat bruk.

   

  kyrkan

  11. Uppenbarelsekyrkan
  Den kände arkitekten Ferdinand Boberg fick uppdrag att rita denna kyrka till donatorn Knut A Wallenbergs 60-årsdag. Kyrkan invigdes av ärkebiskop Nathan Söderblom som också gav kyrkan dess namn och ideologiska program. Mästare till många viktiga föremål i kyrkan är Carl Milles som bland annat skapat bronsportarna, dopfunten och altarets alabasterskulpturer. Efter Millesgården finns här den största samlingen av Milles verk. Kyrkans figurativa målningar är gjorda av Olle Hjortzberg och de ornamentala målningarna av Filip Månsson. Endast Knut Agaton Wallenberg och hans hustru Alice är begravda i kyrkan.

  ett löplopp utöver det vanliga